Let’s Re-open a Sustainable Circular Society is a community-driven programme including four main events. At the heart of it being the 
Global Virtual Innovation Sprint.
Our goal is to inspire partnerships and projects for long-term perspectives.

To participate in the Virtual Innovation Sprint, you must complete the registration form by August 26th, 11.59 PM Central European Summer Time (CEST).  

Thursday, August 13th

Kick-Off Webinar

How can universities support a Re-opening of a Sustainable Circular Society

Companies and organisations pitch their challenge briefs. Circular Economy is explained and detailed by university experts. Talks on how universities can support a re-opening of a Sustainable Circular Society. You will leave with an extended toolbox and best-practice examples.

Information on how to access the virtual space will be granted when you have signed up

View Recording of the Kick-Off Webinar

This virtual event provides a deep dive into the three tracks with a challenge-brief pitch from each of the 8 challenge-track partners. Unique opportunity for you to ask questions directly to the challenge-owners and to the organizing team.

View Recording of Part 1 Sessions

11.15-11.30 (15 min) 

Introduction to the Virtual Innovation Sprint

11.30-11.50

(20 min)

Keynote: Olivier Corradi, Founder CEOTomorrow

Download Slides from Olivier Corradi’ session

11.50-12.00

(10 min)

Break & QnA in the Chat

12.00-13.00 (60 min)

Challenge Pitch from Partners (Bring your own lunch)

Track 1: Green Transition

Challenge Brief: Alfa Laval // Henrik Røssel, Head of Innovation House Alfa Laval.

Download Slides from Alfa Laval’s session

Challenge Brief: Novo Nordisk // Stine Platou Mikkelsen.

Download Slides from Novo Nordisk’s session

Challenge Brief: Science City Lyngby (VidensByen) // Marianna Lubanskji, CEO of Science City

Download Slides from Science City Lyngby’s session

Track 2: New Cities & Neighbourhoods

Challenge Brief: Lendager TCW // Ditte Lysdgaard Vind, Managing Partner, Lendager Group

Download Slides from Lendager’s Session

Challenge Brief: Nilfisk & Novozymes (HelloScience) //

Download Slides from Hello Science Session

Challenge Brief: Rambøll // 

Download Slides from Rambøll Session

Track 3: Future of Work

Challenge Brief: World Congress of Architects 2023 Copenhagen // ANNETTE BLEGVAD, CEO, UIA

Download Slides from Annette’s Session

Challenge Brief: ESA BIC //Sune Nordentoft Lauritsen, Managing Director

Download Slides from Sune’s Session

13.00-13.10 (10 min)

Q&A & Next Steps

Circular Economy is explained and detailed by university experts. Talks on how universities can support a re-opening of a sustainable circular society. You will leave with an extended toolbox and best-practice examples.

[Information on how to access the virtual space will be granted when you have signed up.

View Recording of Part 2 Sessions

13.30-13.40 (10 min)

Introduction & Setting the Stage 

13.40-13.55 (15 min)

Jason Li-Ying

Professor, Centre for Technology Entrepreneurship, DTU Entrepreneurship

Download Slides from Professor Jason Li-Ying’s session

13.55-14.05

Tim McAloone 

Professor, Section for Engineering Design and Construction. DTU Mechanical Engineering. 

Professor Tim McAloone’s presentation will focus a Circular economy, in particular, where to start at how to accelerate your transition?

This presentation will stress the importance for companies to assess their current readiness to transition to a circular economy, before choosing a direction. A framework for readiness assessment will be presented, together with a catalogue of science-based tools, created in collaboration with hundreds of Nordic companies, in the MATChE and CIRCit research projects.

Download Slides from Professor Tim McAloone’s session

14.05-14.15

Michael Zwicky Hauschild
Professor, Section for Quantitative Sustainability Assessment, DTU Management Engineering

Professor Michael’s presentation will take a dive into a circular economy – where is the sustainability? While Circular economy comprises a range of different approaches, a strong emphasis has been on the closing of material loops through enhancing recycling of materials but it takes a life cycle perspective to understand when it is more sustainable and an absolute perspective to see whether it contributes to a society that is sustainable? The talk will introduce the courses in lifecycle-based SDG assessment that are now mandatory for bachelor students and PhD students at DTU.

Download Slides from Professor Michael Hauschild’s Session

14.15-14.25

Kirsten Gram-Hanssen
Professor, Sustainable Cities and Everyday Practice Research Group, Department of the Built Environment, AAU  

In her presentation, Professor Kristen will address the dilemma of Efficient technologies or end-user behaviour, which is more important in a circular economy? The talk presents new technology and consumer roles with a focus on energy and argues why we should always understand and develop new technological solutions based on knowledge and insight on how these technologies are used in real life.

Download Slides from Professor Kirsten Gram-Hanssen’s session

14.25-14.35

Jesper Holm
Associate Professor, Department of People and Technology, RUC

Associate Professor Jesper’s presentation will pay attention to examples from my own research and co-working with students where universities did play a role in making an effort of change towards a sustainable circular economy. How did students participate here? How to identify openings for change towards a sustainable circular economy in niches or regimes?

View Recording of Jesper Holm’s Talk

14.35-14.45

Thomas Fruergaard Astrup 
Professor, Head of Department, DTU Environmental Engineering. 

In his presentation, Professor Thomas Astrup will address how Circular Economy is about maintaining and utilizing our resources best as possible while ensuring minimum impacts on surroundings. Understanding new solutions from the perspective of resource flows, contaminant spreading, emissions and sustainability is critical.

Download Slides from Professor Thomas Astrup’s Session

14.45-14.55

Cristiana Parisi 

Associate Professor, Management Control, CBS

In her presentation, Associate Professor Cristiana Parisi, will focus on Urban Circular Economy: how can we enable the transition towards circular and regenerative cities? Cities are complex networks of interrelated actors whose task is to achieve challenging goals that range from efficiency to social and environmental impact and circularity. Based on the project REFLOW, this talk will present the model developed to perform the circular transition of six European cities, ranging from small-town to capital cities. It will present the key building blocks implemented as well as the challenges and opportunities linked to an urban circular economy. The university as a sector and its urgency in a transition to Circular Economy.

Download Slides from Cristiana Parisi Session

14.55-15.10

Next Steps
(chat will continue to be open until 15.30)

Thursday, August 27th, 2020.

TEAM FORMATION

Team formation and kick-off co-creation and collaboration. Join this day and set your team for the Virtual Innovation Sprint. Based on your profile and preferences, we match the teams.  

[Information on how to access the virtual space will be granted when you have signed up

09.00

(20min)

Setting the Scene & Introduction

(Skylab-Studio)

09.20 

(30 min) 

Submit your profile (your space) DEADLINE for your personal Profile Submission 9.30 CEST

09.30-10.00

(30 min)

Talk #1: Collaboration & Creativity (Skylab-studio) Bo Krüger, Founder, Moving Minds

10.00-10.10 

(10 min)

How to Best Use the Virtual Co-lab Space (Skylab-Studio)

An introduction to the main spaces for the Virtual Innovation Sprint.

10.10

(5 min) 

Call-to-action: Team formation warm-up activity (Skylab-studio)

Preparation for next session.

10.15

(10 min)

Participant warm-up activity (your space)

Get ready to meet your team.

10.25

(10 min)

Break your space.

10.35

(5 min)

Announcements of teams (Skylab-studio)

We reveal your teammates.

10.40

(10 min)

Wayfinding – transition (Slack)

Find your way to your virtual team space.

10.50

(45 min)

Team meet-up & networking exercise (Team space)

Get to know your team.

11.35

(10 min)

Call-to-action: Introduction to team-meet-ups

(Skylab-studio) 

11.45

(60 min)

Team-meet-up: Deep dive and select your challenge(s)

(Team space)

12.45

(15 min)

Team-meet-up: Complete and submit your team form

(Team space)

13.00

DEADLINE: Team Submission & Shout out 13.00 CEST

Submission of Team Form & claim your fame!

Virtual Innovation Sprint

Friday-Sunday
August 28th-30th

Virtual Innovation Sprint

Team development in a dedicated virtual innovation co-lab space. Close sparring from Track mentors, skill mentors and team-coaches. Facilitation with key support throughout the weekend. 

Kick-off for the virtual innovation sprint. In-depth challenge pitches and Q&A’s. Sprinting in close sparring from Track mentors, skill mentors and team-coaches. Facilitation with key support throughout the weekend.

08.30

(30 min)

Morning Wakeup – GROOVE DANCE

with Signe Frydenlund from Danseglad

Find a spot for your computer with physical space for your dance moves.

09.00

(5 min)

Welcome (Skylab-studio)

Mikkel Sørensen, Head of DTU Skylab

09.10

(25 min)

Call-to-action: Setting the Scene  (Skylab-studio) Sprint facilitators

09.30

(15 min)

Talk 2#: How to get the best sprint!

(Skylab-studio)

Zivile Einikyte Start-up lead TechBBQ.

(former co-organiser of EUvsVIRUS hack)

09.45

(15 min)

Talk 3#: Katherine RichardsonProfessor, Center for Macroecology, Evolution & Climate, University of Copenhagen

(Skylab-studio) 

Katherine Richardson DTU Virtual Innovation Sprint Presentation

10.00

(10 min)

Call to action – introduction to next session (Skylab-studio) Sprint facilitators

10.10

(10 min)

Break

10.20

(20 min)

Team-break-out: Prepare your questions to the challenge owners

(Team space)

10.40

(30 min)

Challenge deep-dive sessions

(Skylab-studio)

11.10

(20 min)

Direct Q&A with challenge owners (Slack) Find the Slack challenge channel for Q&A directly with challenge owners and track mentors.

11.30

(10 min)

Reflections and questions to challenge owners.

(Skylab-studio)

Q&A from Sprint facilitators live.

11.40

(20 min)

Direct Q&A continues on challenge slack channels

(Slack)

Find the Slack challenge channel for Q&A directly with challenge owners and track mentors.

12.00

(30 min)

Break (with your space)

Stretch your legs and get refreshments (lunch).

12.30

(15 min)

Call-to-action: Circular economy & Sprint boost

(Skylab-studio)

Tools and practices

12.45

(3h 15 min)

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions.

16.00

(15 min)

Talk#4: TBD

16.20

(15 min)

Call-to-action: Sprint boost

(Skylab-studio)

16.45

(1h 45 min)

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions

(Team space)

18.30

(30min)

Break: (within your space)

Stretch your legs and get refreshments or grab dinner.

19.00

(180 min)

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions

(Team space)

22.00

(15 min)

Goodnight (Skylab-studio)

Stretch & Closing the Day

SATURDAY PROGRAM

08.30

(30 min)

Morning Wake up Yoga with Ann Benedikte

(Skylab-studio)

09.00

(15 min)

Call-to-action: Innovation Sprint Boost

(Skylab Studio)

09.15

(2h 45 min)

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions

(Team space)

10:00 DEADLINE: Share your challenge-scope on Slack

11.30

(5 min)

Call-to-action: Team feedback and knowledge sharing

(Skylab-studio)

Sprint facilitators

Garden Peer2peer (Designated zoom garden spaces) Knowledge share and provide sparring.

(30min)

Break (with your space) Stretch your legs and get some refreshments and lunch.

12.30

(15 min) 

[CANCELED] // Call-to-action: Sprint boost

(Skylab-studio)

Sprint facilitators

12.45

(15 min)

Talk #5: Total Societal Impact

with Matias Pollmann-Larsen, Partner, Boston Consulting Group

13.00

(3h 30min)

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions

(Team space)

17.00

(20 min)

Call-to-action: Sprint boost

(Skylab-studio) Sprint facilitators

17.20

(4h 40min) 

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions

22.00

(15 min)

Skylab Goodnight Notes (Slack)

(Skylab-studio)

Stretch & Closing the Day

SUNDAY PROGRAM

08.30

(30 min)

Morning Wakeup // Singing in the day  

(Skylab-studio) Including DTU Skylab band jam (Mikkel Sørensen, Head of DTU Skylab on Guitar)

09.00

(15 min)

Call-to-action: Sprint boost

(Skylab-studio) Sprint facilitators

09.15

(2h 45min 

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions

(Team space) 

12.00

(30 min)

Break (with your space)

Stretch your legs and get refreshments or lunch.

12.30

(30 min)

MOVED TO LATER //Hotline in-studio – help to access the blog for IDEA upload

13.00

(2h)

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions (Team space)

15:00 DEADLINE: UPLOAD IDEA (on the blog page)

15.15

(45 min)

Talk #6: Get your pitch ready (Skylab-studio)

with Bo Krüger, Founder, Moving Minds

15.45

(15 min)

Call-to-action: Sprint boost

(Skylab-studio) Sprint facilitators

16.00

(30 min)

Garden Peer2Peer (Designated Zoom garden spaces)

16.30

Sprinting (Team Space)
Development in the teams and mentor sessions

(30 min)

Break (with your space)

Stretch your legs and get refreshments or dinner.

19.00

(20 min)

Call-to-action & Celebration

(Skylab-studio) Sprint facilitators

19.20 

(2h 40 min)

Sprinting: Development in the Teams & Mentoring Sessions (Team space)

22.00

Skylab Good Night Notes (Slack)

Virtual Innovation Sprint

Thursday, September 10th

Award Ceremony

A Virtual Event: An opportunity to highlight promising projects from the Virtual Innovation Sprint

Facilitation and moderator by: Frederik van Deurs Green Innovation.

Judges for the Finals

Lykke Margot, Associate professor (SDU)

Christine Ipsen, Associate professor (DTU Management)

Carina Lomberg, Associate professor (DTU Entrepreneurship)

Jakob Svagin, Team Lead (DTU Skylab)

Liva Echwald-Tjisen, Founder TrædFrem (StepForward)

[You can access the event via this [link 

17.00

(5 min)

Welcome By Frederik Van Deurs, CEO Green Innovation Group, the moderator and facilitator   

17.05 
(5 min)

Welcome & Opening By Marianne Thellersen, Senior Vice President, Innovation & Entrepreneurship, DTU 

17.10 

(10 min)

Virtual Innovation sprint – Setting the stage & storytelling (Krestine Mougaard & Marie Pollmann-Larsen Virtual Innovation Sprint Facilitators, DTU Skylab)

17.20
(10 min)

Talk: Anne Paulin, Politician and member of the cross-party network on the SDGs in parliament of Denmark  

17.30
(40 min) 

Pitch session Part 1 

Teams from the tracks: Green Transition and New Cities, pitch their solutions live followed by QnA from the jury panel (3 min pitch + 4 QnA) 

TEAM 1 // Green Transition
TEAM 7 // Green Transition 
TEAM 17 // New Cities
TEAM 22 // New Cities

18.10
(15 min)

Break 

Stretch legs and get refreshments

18.35
(35 min)

Pitch session Part 2 

Teams from the tracks: Future of Works and the wildcard, pitch their solutions live followed by QnA from the jury panel (3 min pitch + 4 QnA)  

TEAM 6 // Future of Works
TEAM 18 // Future of Works
TEAM 23 
// Wildcard
TEAM 4 
// Wildcard

19.10

(10 min)

Break + Audience Vote 

Audience Vote. 
Stretch legs and get refreshments.  

19.20

(30 min)

Panel Debate (Judges find the winners)

Pitch // Christian Thuesen, Associate professor, DTU Management (5 min)
Pitch // Thomas Steenberg, Co-founder,  Copenhagen Athomics (5 min)
Pitch // Sara Grex, Associate Professor, DTU Diplom (5 min)
Panel debate (15 min)

19.50

(10 min)

Announcement of winners 

Track winner:  Green Transition (20.000 dkk)
Track winner:  New Cities (20.000 dkk)
Track winner:  Future of Works (20.000 dkk)
Track winner:  Wildcard (20.000 dkk)
Announcement of: Best Pitch
Announcement of: Overall Winner 
Announcement of: Audience winner 

20.00…

Celebration & Singing

 

Virtual Innovation Sprint

Acceleration

DATE TBD

Four dedicated network events (one for each track) will be launched to support further community building and continuation of the projects submitted.

Programme coming soon.

Ready To Re-Open A Sustainable Circular Society With US?